طی گزارشی بررسی شد؛

امکان راه‌اندازی ریپو در بورس اوراق بهادار تهران

امکان راه‌اندازی ریپو در بورس اوراق بهادار تهران

مدیریت تحقیق و توسعه بورس اوراق بهادار تهران طی گزارشی توافق‌نامه‌ بازخرید اوراق بهادار (ریپو) را با هدف شناخت قرارداد ریپو و امکان‌سنجی راه‌اندازی آن در بورس اوراق بهادار تهران بررسی کرده است.

 

یکی از چالش‌های موجود در اقتصاد هر کشوری، نحوه‌ تأمین مالی شرکت‌ها است که می‌تواند نقش مهمی در تسهیل سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی آن کشور ایفا کند. داشتن ابزارهای مالی مناسب در بازارهای سرمایه‌ هر کشوری می‌تواند به شرکت‌ها این امکان را بدهد تا از روش‌های مختلفی برای تأمین منابع مالی استفاده کرده و کمترین هزینه ممکن را پرداخت کنند. 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، یکی از مهمترین ابزارهای مالی در بازارهای سرمایه، توافق‌نامه‌ بازخرید یا قرارداد ریپو است که در بسیاری از کشورها به عنوان یک ابزار مالی مناسب و کم ‌هزینه برای تأمین مالی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بر همین اساس مدیریت تحقیق و توسعه بورس اوراق بهادار تهران طی گزارشی توافق‌نامه‌ بازخرید اوراق بهادار (ریپو) را با هدف شناخت قرارداد ریپو و امکان‌سنجی راه‌اندازی آن در بورس اوراق بهادار تهران بررسی کرده است. 

گزارش منتشر شده از سه بخش تشکیل شده و در بخش اول انواع قراردادهای ریپو و سازوکار معاملاتی آنها، مزایای معاملات در بازار ریپو و ریسک‌های موجود در این بازار بررسی شده است.

مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که مؤسسات مالی در شرایط کمبود نقدینگی می‌توانند برای تأمین مالی کوتاه‌مدت خود از قرارداد ریپو استفاده کنند. در مقابل، سایر مؤسسات مالی که دارای وجوه نقد مازاد هستند، می‌توانند با ورود به بازار ریپو و استفاده از وجوه نقد بلا استفاده‌ خود، سود به دست آورند. همچنین در این بخش، نحوه اخذ وجه‌تضمین از طرفین معاملاتی در بازار ریپو توضیح داده شده است.

در بخش دوم این گزارش، به تجربه راه‌اندازی بازار ریپو در برخی از کشورها همچون کره‌جنوبی، استرالیا، ژاپن و ایالات متحده‌ی آمریکا و همچنین فرایند معاملاتی، انواع مشارکت‌کنندگان، انواع دوره‌های زمانی و انواع اوراق بهادار موضوع معامله در بازار ریپو اشاره شده است.

 بررسی بازار ریپوی این کشورها حاکی از افزایش چشمگیر ارزش معاملات ریپو و روند رو به رشد این بازار دارد.

بخش سوم این گزارش نیز امکان راه‌اندازی بازار ریپو در بورس اوراق بهادار تهران را هدف قرار داده و علاوه بر بررسی ماهیت فقهی قراردادهای ریپو، برای اجرایی شدن ریپو در بورس اوراق بهادار تهران مدل‌های عملیاتی قرارداد های آن پیشنهاد شده‌ است.

گفتنی است، براساس قرارداد ریپو، یک سرمایه‌گذار (فروشنده‌) اوراق بهادار خود را به سرمایه‌گذار دیگری (خریدار ) می‌فروشد و به طور همزمان متعهد می‌شود که در آینده همان اوراق بهادار یا معادل آن اوراق بهادار را با قیمت از قبل تعیین‌‌شده بازخرید کند. خریدار ریپو نیز متعهد می‌شود که در آینده همان اوراق بهادار یا معادل آن اوراق بهادار را به فروشنده‌ی ریپو بفروشد. استفاده‌ کنندگان از قرارداد ریپو عمدتاً شامل بانک‌ها، شرکت ‌های تأمین سرمایه، شرکت‌ های هلدینگ، شرکت ‌های بیمه و صندوق ‌های سرمایه ‌گذاری هستند. مؤسسات مالی در شرایط کمبود نقدینگی می‌توانند برای تأمین مالی کوتاه‌مدت خود از قرارداد ریپو استفاده کنند. در مقابل، سایر مؤسسات مالی که دارای وجوه نقد مازاد هستند، می‌توانند با ورود به بازار ریپو و استفاده از وجوه نقد بلا استفاده‌ خود، سود به دست آورند.

برای دریافت گزارش اینجا کلیک کنید.

بازگشت به شاخه اخبار صنعت و اقتصاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران

دسته بندی های "بازتاب رسانه ها" استیل پدیا