سریع القلم: واژه استقلال را باید مورد بازبینی جدی قرار داد!

سریع القلم: واژه استقلال را باید مورد بازبینی جدی قرار داد!

محمود سریع‌القلم تلویحا استقلال طلبی را مانع رشد و پیشرفت کشور دانست و مدعی شد:ما ایرانی‌ها باید واژه استقلال را مورد بازبینی جدی قرار دهیم و این را بدانیم که امنیت ملی کشور زمانی تامین خواهد شد که درآمد سرانه کشور به بالاتر از ۱۵ هزار دلار برسد!

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محمود سریع القلم  عصر امروز در سومین نشست از سلسله نشست‌های راهبردهای اتاق تهران اظهارکرد: من سخنان خود را با پرسشی که از وزیر خارجه سوییس پرسیدم،آغاز می کنم؛ من این پرسش را مطرح کردم که وقتی تصدی وزارت خارجه را بر عهده گرفتید، چند نفر را با خود به این وزارتخانه آوردید؛ او پاسخ داد: دو نفر را با خود به این وزارتخانه آوردم؛ منشی ام را که به 5 زبان اشراف دارد و تایپ آنها را نیز می داند و همچنین قائم مقام وزارت خارجه که منتسب حزب ما بود.

وی افزود:وزیر خارجه سوییس این را هم عنوان کرد که وزارت خارجه در سوییس به صورت اتوپایلوت فعالیت می کند و بسیاری از مسایل در کشور ما حل شده است و چنانچه مسئله ای به وجود آید، وارد عمل شده و آن را حل می کنیم. بنابراین زمان آن فرارسیده که ما هم کشور خود را با این شیوه مدیریت کنیم.

این استاد دانشگاه ادامه داد:من در نگارش کتاب اقتدار گرایی ایرانی عمده تمرکز تئوریک خود را بر این موضوع معطوف کردم که چرا ما ایرانی ها نمی توانیم سیستم ایجاد کرده و قرارداد اجتماعی تنظیم کنیم. اهمیت این موضوع تا آنجاست که اگر نتوانیم به چنین قرارداد یا چارچوب فکری دست پیدا کنیم، بسیاری از این اتفاقات و گشایش ها، جنبه وصله ای داشته و اصالت چندانی نخواهد داشت.

وی با بیان اینکه ساختار کشور دارای دو لایه حاکمیتی و دولتی است گفت:حاکمیت به مجموعه ای از نهادهای سیاسی و امنیتی اطلاق می شود ودولت مسئولیت مدیرت اجرایی را برعهده دارد.

این استاد دانشگاه ادامه داد:دولت باید در پایان هر ماه 3500 میلیارد تومان یارانه نقدی توزیع کند. او در کشوری رییس جمهوری را برعهده می گرفت که دولتش 350 هزار میلیارد تومان به بخش های مختلف بدهکار است.

این استاد دانشگاه ادامه داد:  90 درصد بودجه صرف امور جاری می شود. در این کشور، سهم انرژی های تجدید پذیر از انرژی مصرفی کمتر از یک درصد است. در حالی که این رقم در سوییس به 48 درصد رسیده است.

وی گفت: اگر رفتار دولت نهم و دهم را طی دوره 1384 تا 1392 مورد مقایسه قرار دهیم، در می یابیم که این دولت نیز در مبانی مدیریت خود تجدید نظر کرده است؛ به این دلیل که دولت ها با مسایل کمی رو به رو هستند.

وی بر این باور است که دولت ها دریافته اند، بدون سیاست خارجی پایدار نمی توانند به رشد دست پیدا کنند افزود: برای مثال در مورد مفهوم امنیت این پرسش مطرح است که امنیت با افزایش قدرت نظامی محقق می شود یا با افزایش درآمد سرانه مردم. این بحثی جدی است و نتیجه آن بیانگر قرارداد اجتماعی خواهد بود.

وی گفت: اگر تاریخ کشورهای در حال توسعه نظیر شیلی، چین، اندونزی و ترکیه را مورد مطالعه قرار دهید، مشاهده خواهید کرد که حدود 40 یا 50 سال پیش،حاکمیت این کشورها در دست نظامیان بوده است اما زمانی که نظامیان توانسته اند، نگرش خود را به حاکمیت تغییردهند، بخشی ازحکمرانی را به بخش خصوصی واگذار کرده اند و البته سندیکاها نیز بر مدار رشد قرار گرفته اند.

سریع القلم ادامه داد: دولت ها دریافته اند که پیشرفت آنها مستلزم تصاحب سهمی در بازارهای بین المللی است. و اینکه ضرورت دارد در خصوص این نوع مسایل در جامعه دیالوگ شکل بگیرد، دانشگاه ها نیز وارد این مباحث شوند.

وی افزود:ژان ژاک روسو ، متفکر سوییسی به مفهومی با عنوان«پیوند اجتماعی» اشاره می کند و به نظرمی رسد، تا زمانی که تعاریفمان به هم نزدیک نشود، حکمرانی با ثبات ایجاد نخواهد شد.

پروسه بین‌المللی شدن را باید در پیش بگیریم

سریع القلم گفت: اگر قرار است که تصمیم گیری های کلیدی در ایران صورت بگیرد، این اتفاق تنها در حوزه حاکمیت رخ خواهد داد بنابراین باید راه تعامل و بحث و گفت‌وگو میان دولت و حاکمیت را برقرار کرد.

وی در همین زمینه به موضوع حل مناقشه هسته ای ایران و دولت های غربی اشاره کرد که به گفته وی گفت وگو میان دولت و حاکمیت در شکل گیری این اتفاق بزرگ، نقش جدی داشت.

سریع القلم افزود: این تعامل و برقراری گفت‌و‌گو میان دولت و حاکمیت در ایران تا حدود زیادی موثر بود و نباید فراموش کرد اگر ایران که در حال حاضر در میان 25 کشور حوزه خاورمیانه و شرق آسیا، دارای رتبه شانزدهم است، بر سیاست و افکار گذشته حرکت می کرد و آن را ادامه می داد، تا 20 سال آینده به رده های آخر سقوط می کرد.

این استاد دانشگاه در ادامه با بیان اینکه اصول توسعه یافتگی، اصول جهانی و مشترک بشری است، گفت: هر کشوری برای دستیابی به توسعه باید اصولی را رعایت کند، اما الگوهای توسعه یافتگی، بومی و ملی هستند.

سریع القلم با اشاره به اینکه اصول توسعه را نمی توان بومی کرد، افزود: صنعتی شدن، شایسته سالاری، توزیع عادلانه امکانات، محوریت تولید و فناوری و تصمیم گیری های اقتصادی غیرسیاسی جزو اصول توسعه هستند. او افزود: به هر اندازه که سیاست وارد اقتصاد شود، به همان میزان کارآمدی به تاخیر خواهد افتاد، بنابراین اگر به این رویکرد دست یافتیم، متوجه خواهیم شد که بخش خصوصی چه جایگاه کلیدی را در اختیار دارد.

وی همچنین در بخش دیگری از سخنانش، به موضوع ثبات اقتصادی و آثار آن بر اجتماع اشاره کرد و گفت: مطالعه نرخ تورم در آلمان پس از جنگ جهانی دوم نشان می دهد که این کشور در 47 سال گذشته نرخ تورمی بین 5/1 تا 2 درصد داشته است و مردم و فعالان اقتصادی این کشور به خوبی توانسته اند که ثبات اقتصادی را لمس کنند. این در حالی است که اقتصاد ایران در طول 20 سال گذشته بی ثباتی و ناهنجاری های اجتماعی را تجربه کرده است.

سریع القلم گفت: ایران باید به سمت الگوی توسعه یافتگی گام بردارد و در کشور به متدی دست پیدا کرد که به تولید ثروت در کشور کمک کند.

وی در توصیف متد توسعه یافتگی به طور نمونه به کشور سنگاپور اشاره کرد و افزود: سنگاپور کشور کوچکی است که تولید ناخالص داخلی این کشور چندین برابر ایران است و اندیشمندان و صاحب نظران این کشور از حدود 40 سال پیش به توان خود را روی سرمایه گذاری در حوزه پالایش نفت متمرکز کردند به جای آنکه به سمت تولید و سرمایه گذاری در صنعت خودرو بپردازند.

سریع القلم ادامه داد: از این رو، در حال حاضر، 30 درصد نفت پالایش شده شرق آسیا را سنگاپور تامین می کند و این کشور جزو پنج کشور نخست جهان در حوزه آی تی است.

سریع القلم افزود: بنابراین، کشورها باید متد تولید ثروت ملی را برای خود انتخاب کنند و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست.

وی در بخش دیگری از سخنانش، با بیان اینکه تا زمانی که بنیان های فکری مورد اجماع نداشته باشیم به بنیان های جهان شمول سیاستگذاری نخواهیم رسید، گفت:بخشی از بنیان های فکری مورد اجماع، قفل شدن به کشورهای دیگر، بین المللی شدن، فعالیت متمرکز و تخصصی و تفکیک قدرت اقتصادی از قدرت سیاسی است.

سریع القلم با بیان اینکه اگر کشوری نتواند به کشورهای دیگر قفل شود، نمی تواند راه پیشرفت را طی کند، تصریح کرد: ما ایرانی ها باید واژه استقلال را مورد بازبینی جدی قرار دهیم و این را بدانیم که امنیت ملی کشور زمانی تامین خواهد شد که درآمد سرانه کشور به بالاتر از 10 و حتی 15 هزار دلار برسد.

وی با بیان اینکه بدخواهان ایران، به خوبی می دانند راه مقابله با ایران، اقدام نظامی نیست، گفت:کانون استراتژی عربستان و اسرائیل نسبت به ایران، ضعیف نگه داشتن ایران است.

سریع القلم افزود: ایران جزو 15 کشور قدرتمند جهان است و بدون ارتباطات جدی بین المللی نیز نمی توانیم مسائل و مشکلات سیاسی خود را حل کنیم.

وی در ادامه گفت: اگر توسعه در کشور در اولویت قرار بگیرد، بخش خصوصی در صدر مسائل قرار خواهد گرفت. از این رو باید به گونه ای اقدام به سیاست سازی کنیم که کشور، اولویت نخست باشد و نه احزاب و گروه ها.


سریع القلم در ادامه گفت:اگر متون دوران مشروطه را مورد مطالعه قرار دهید، در می یابید که این متون شبیه مباحثی است که اکنون در جامعه مطرح می شود. و به نظر می رسد، جامعه ایران هنوز در گیرو دار مباحث فلسفی است. در حالی که اگر می خواهیم کشور رشد کند، باید اختلافات فلسفی را کنار بگذارید.

وی با اشاره به اینکه دکتر مسعود نیلی در گزارشی از ضرورت شکل گیری گفتمان ملی سخن گفته است، گفت:در مقایسه فرهنگ ایران با فرهنگ دیگر کشورها، سطح همکاری ایرانی ها بسیار ضعیف است. این همکاری ضعیف دلایل جغرافیایی و اقتصادی دارد و مهم تر اینکه، هنوز صنعت و تولید به جریان غالب در ایران تبدیل نشده است.

وی افزود: اگر قرار باشد به تفاهم فکری دست پیدا کنیم نیاز به همکاری فکری داریم. می خواهم بگویم که هیچ کشوری را نمی توانید پیدا کنید که درآمد سرانه را افزایش داده باشد و همکاری اجتماعی را به سرمایه اجتماعی تبدیل نکرده باشد. یا تروت ایجاد کرده و سیاست خارجی تعاملی را در پیش نگرفته باشد.

این استاد دانشگاه گفت:چگونه می توان این مباحث مهم را مطرح کرده و میان دولت و دانشگاه تعامل برقرار کرد تا بتوان به قرارداد اجتماعی مورد نظر دست یافت. توسعه یافتگی یک بحث بشری است که می توان آن را در گوگل نیز جست و جو کرد. بنابراین می توان تجربیات دیگران را نیز مورد استفاده قرار داد.

وی افزود:برای مثال، برزیل همان راهی را در پیش گرفت که آلمان در اواخر قرن نوزده پیموده بود.

انتهای پیام /

بازگشت به شاخه اخبار صنعت و اقتصاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران

دسته بندی های "بازتاب رسانه ها" استیل پدیا