طراحی، موضوعی مغفول مانده در بخش معدن

طراحی، موضوعی مغفول مانده در بخش معدن

گروه معادن - فعالان بخش معدن با توجه به بالا بودن ریسک اقتصادی در این بخش به دنبال راهکارهایی برای کاهش هزینه‌ها، حوادث و تخریب‌های معدنکاری هستند. راهکارهای مختلفی می‌تواند به کمک فعالان این بخش بیاید که درپی آن حوادث و قیمت تمام شده محصولات معدنی کاهش پیدا کند.

به گزارش ماین نیوز، یکی از کارهایی که باید انجام آن در بخش معدن الزامی شود طراحی معدن پیش از اجرایی شدن استخراج است. با استفاده از طراحی معادن می‌توان از حوادث معدنی که گاه منجر به تلفات جانی نیز می‌شود، جلوگیری کرده و از سویی دیگر فعالیت معدنی را اقتصادی‌تر کرد.

ورود نظام مهندسی به طراحی

محمدرضا بهرامن، رییس هیات‌مدیره خانه معدن ایران درباره اهمیت طراحی معادن گفت: معادن موجود در بخش معدن که شامل معادن بزرگ، متوسط و کوچک می‌شوند، به‌طور حتم نیازمند طراحی قبل از شروع فعالیت معدنی هستند.

البته نمی‌توان گفت که طراحی معدن در کشور ما انجام نمی‌شود حتی انجام طراحی در معادن فلزی کاملا ملموس است. در واقع اگر طراحی نداشته باشیم خیلی سریع در فعالیت معدنی به بن‌بست خواهیم رسید. به همین دلیل طراحی معدنی از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و باید براساس طراحی فعالیت‌های معدنی خود را انجام دهیم.

وی اظهار کرد: متاسفانه امروز طراحی در معادن کوچک چندان اجرایی نمی‌شود و همین موضوع باعث می‌شود تا ما با چالش‌های مختلفی مواجه شویم. در معادن طبقه یک امروز چالش‌هایی دیده می‌شود که باید برای حل آنها معادن کوچک را تجمیع کنیم.

بهرامن بیان کرد: اگر معادن کوچک را تجمیع کرده و با یک طراحی معدنی در اختیار فعالان بخش معدن قرار دهیم، بدون شک عارضه‌های زیست‌محیطی به حداقل خواهد رسید. در نتیجه طراحی معدنی یکی از مسائل و مبانی است که تمامی موضوعات مربوط به مسائل زیست‌محیطی، تخلیه باطله‌ها، منابع طبیعی، راه‌های دسترسی و... را شامل می‌شود. رییس هیات‌مدیره خانه معدن ایران تصریح کرد: امروز طراحی معدنی به‌طور کامل در معادنی همچون انگوران، گل‌گهر، چادرملو و دیگر معادن بزرگ یا حتی معادن متوسط و یا کوچک مقیاس در اختیار بخش خصوصی قابل مشاهده است.

وی افزود: با انجام طراحی معدنی میزان خسارت‌های واردشده به منابع طبیعی، محیط‌زیست و حتی مواد معدنی به حداقل می‌رسد.
بهرامن تصریح کرد: اگر طراحی درست در معادن وجود نداشته باشد، این امر باعث می‌شود بخشی از ذخایر را به اصطلاح دفن کرده و از بین ببریم.

طراحی معدنی است که اجازه می‌دهد در تمام بخش‌ها به نگاهی درست دست پیدا کنیم. سپس با توجه به شناسایی اولیه که در بخش معدن انجام شده، اکتشافات تفصیلی آن را کامل کرده و بر پایه ذخایر شناسایی شده اقدام به استخراج کنیم.

درواقع پس از این اقدامات استخراج از معدن را آغاز می‌کنیم. به گفته وی، استفاده از طراحی معدنی منجر می‌شود تا با نگاهی اقتصادی‌تر ذخایر معدنی را استخراج کنیم. در صورتی که طراحی معدنی اساس شروع کار باشد حتی اگر ذخایر ما کم عیار باشند هم قابل استخراج خواهند بود، زیرا طراحی با نگاه اقتصادی انجام شده است. رییس هیات مدیره خانه معدن ایران در پاسخ به این سوال که آیا طراحی در معادن به صورت سلیقه‌ای انجام می‌شود، بیان کرد: نمی‌توان گفت که طراحی‌ها سلیقه‌ای انجام می‌شود زیرا دانش کافی را درباره این موضوع در اختیار نداریم. امیدواریم سازمان نظام مهندسی معدن یک سرمایه‌گذاری در حوزه آموزش در سطح جهانی داشته باشد تا بتوانیم مباحث بین‌المللی را با نگاه عملیاتی در بحث طراحی وارد کنیم.

کاهش حوادث معدنی

پروا سلطانی، عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران درباره طراحی در بخش معدن، اظهار کرد: طراحی استخراجی در بخش معدن برای هر ماده معدنی متفاوت است. اما در معادن کوچک طراحی جزو موضوعاتی است که باید بیشتر به آن توجه شده و از انجام کارهای سنتی و غیراصولی جلوگیری شود.

وی گفت: طراحی در بخش معدن ایران موضوع توسعه‌یافته‌ای نیست و آنطور که باید به آن توجه نشده است. در حالی که اگر به موضوع طراحی آنطور که باید پرداخته شود حوادث موجود در بخش معدن به شدت کاهش پیدا می‌کند.

به گفته سلطانی، از دیگر دستاوردهای توجه به طراحی در بخش معدن کاهش تخریب‌های زیست‌محیطی است. عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران تصریح کرد: با استفاده از طراحی در بخش معدن استحصال مواد معدنی که در عمق‌های بیشتر وجود دارند و دسترسی به آنها کمی مشکل است، آسان‌تر و اقتصادی‌تر خواهد شد.
بازگشت به شاخه اخبار معدن بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران

دسته بندی های "بازتاب رسانه ها" استیل پدیا