رانت اختلاف قیمت دستوری به جیب دلالان رفته است

رانت اختلاف قیمت دستوری به جیب دلالان رفته است

فاصله قیمت دستوری فولاد با قیمت بازار، رانتی ایجاد کرده که نه به جیب تولید‌کننده فولاد می‌رود و نه به جیب مصرف‌کننده محصولات نهایی، بلکه صرفا به جیب واسطه‌ها رفته و فشار آن به مصرف‌کننده و تولید‌کننده وارد می‌شود.

 

به گزارش استیل پدیا، فرزاد ارزانی، مدیرعامل فولاد هرمزگان با اشاره به قیمت‌گذاری دستوری محصولات فولادی گفت: قیمت‌گذاری دستوری باعث ایجاد مشکلات عدیده می‌شود و در بلند‌مدت هم جواب نمی‌دهد؛ زیرا صنعت فولاد یک زنجیره است که از معدن آغاز و به محصول نهایی ختم می‌شود. زمانی منطقی است قیمت دستوری شود که تمام فرآیند و خصوصا محصول نهایی را که به دست مصرف‌کننده می‌رسد، کنترل کنیم نه اینکه صرفا برای یک بخش از این فرآیند به‌صورت دستوری قیمت تعیین شود. البته قیمت‌گذاری دستوری شیوه مناسبی نیست و بهتر است قیمت بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود.

 

وی افزود: تولید خودرو داخلی که یک محصول نهایی است، قیمت آن تحت کنترل دولت قرار دارد ولی فولاد یک کالای میانی است و نحوه قیمت‌گذاری آن، ضروری است متاثر از قیمت ورودی‌های مورد‌نیاز این صنعت باشد. در حال‌حاضر مواد اولیه و قطعات و ماشین‌آلات مورد‌نیاز فولادسازان با قیمت بازار تامین می‌شود. محصولات نهایی از جمله خودرو نیز در این مدت افزایش قیمت بسیاری داشته‌اند و قطعات تشکیل‌دهنده خودرو نیز متاثر و با قیمت خودرو حرکت می‌کنند، در این میان فاصله قیمت دستوری فولاد با قیمت بازار، رانتی ایجاد کرده که نه به جیب تولید‌کننده فولاد می‌رود و نه به جیب مصرف‌کننده محصولات نهایی، بلکه صرفا به جیب واسطه‌ها رفته و فشار آن به مصرف‌کننده و تولید‌کننده وارد می‌شود.

 

مدیرعامل فولاد هرمزگان تصریح کرد: در حال‌حاضر قیمت فولاد در بورس کالا حداکثر در رقابت می‌تواند ۱۰ درصد افزایش پیدا کند و باوجود شکاف قیمت در بورس کالا و بازار واقعی، سودی قابل‌توجه به جیب واسطه‌ها می‌رود. این وضعیت، نادرست بوده و نمی‌تواند دوام داشته باشد. وی ادامه داد: باید توجه داشت که بورس کالا محل کشف قیمت است. یعنی در آنجا خریدار و فروشنده با هم تماس برقرار کرده و با یکدیگر توافق می‌کنند و مسلما این توافق تابع نیاز بازار و صنعت کشور خواهد بود که همان عرضه و تقاضا است که تعادل را ایجاد و قیمت‌ها ثبات پیدا خواهند کرد.

 

ارزانی تصریح کرد: این نکته ضروری است که میزان عرضه با تقاضا باید همخوانی داشته باشد و می‌توان از انتهای زنجیره با توجه به میزان نیاز کشور به محصولات نهایی و اعلام آن به بورس، مقدار عرضه را نیز مدیریت و تامین کرد. وی افزود: ما هم برای تولید فولاد نیاز به خرید گندله داریم اما همین الان کمبود گندله وجود دارد؛ زیرا صادرات گندله با توجه به قیمت دلار به صرفه شده است. ضروری است مواد اولیه مورد نیاز شرکت‌های فولادی ابتدا از منابع داخلی و معادن تامین شود و در صورت داشتن ظرفیت مازاد، آن را صادر کنند. در غیر این‌صورت تعادل تولید به‌هم خورده و تولید محصولات نهایی و عرضه آن به بازار دچار مشکل خواهد شد.


استیل پدیا | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان

بازگشت به شاخه اخبار فولاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران