نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی خبر داد

ایجاد بورس معدن راهکاری برای افزایش درآمدهای این بخش در بودجه

ایجاد بورس معدن راهکاری برای افزایش درآمدهای این بخش در بودجه

نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان آنکه معادن ایران پتانسیل جایگزینی درآمدهای نفتی را دارد، گفت: تشکیل بورس معدن می تواند به تحقق این امر کمک کند.

 

به گزارش استیل پدیا تاثیر صنعت معدن بر بخش های مختلف اقتصادی تا حدی است که نمی توان آن را نادیده گرفت زیرا منابع و ذخایر معدنی به عنوان یکی از اصلی ترین منابع تجدید ناپذیر طبیعی، نقش انکارناپذیری در اقتصاد ایفا می کنند.

 
این تاثیر به حدی است که این روزها بیشتر دولتمردان تلاش خود را بکار گرفته اند تا بتوانند درآمدهای معدنی را جایگزین درآمدهای نفتی کنند و این در حالی است که حتی نمایندگان مجلس هم به نوبه خود در این زمینه دست به کار شده اند.

 
ایرج ندیمی با تاکید بر اینکه درهمین رابطه باید از ظرفیت بورس استفاده شود زیرا این بازار می تواند نقش موثری در این بخش ایفا کند، افزود: برای بهره گیری از ظرفیت بورس می توان ویژه محور عمل کرد به این معنا که معادن خاصی را با توجه به مباحثی که زمین شناسی در اختیار قرار می دهد برای مراحل اکتشاف و برداشت و استخراج و فرآوری به بورس معرفی کرد تا این بازار منابع مالی این بازار بهره گیری کند.

 
به گفته وی، با تامین مالی از طریق بورس و فعال شدن تعداد بیشتری از معادن کشور درآمدهای حاصله بیشتر شده و در اقتصاد به کار گرفته خواهد شد. ندیمی با اشاره به تنوعی که معادن ایران دارند، نقش معادن در تامین درآمد و اشتغال را یادآور شد و تصریح کرد: برای آنکه بتوان از درآمد های سرشار معادن در اقتصاد کشور بهره گرفت باید تدابیر مناسبی از سوی دولت در اسرع وقت عملیاتی شود.

 
نماینده مردم لاهیجان در مجلس اولین رویکردی که دولت باید در پیش بگیرد را کاهش دادن وسعت معادن بزرگی که در اختیار یک نفر است، دانست و افزود: باید دست از این ایده قدیمی برداریم که معادن را در وسعت های بزرگ به افراد معدود واگذار کنیم این موضوع باعث خواهد شد هم جلوی رانت خواری ها گرفته شود و هم امکان استفاده حداکثری از آنها فراهم شود.

 
وی رویکرد دوم که از اهمیت بالاتری نیز برخوردار است را جلوگیری از خام فروشی برشمرد و خواستار آن شد تا در کنار هر معدنی که فعال می شود، صنایع جانبی ایجاد گردد همانگونه که استراتژی ایمیدرو بر گسترش صنایع تاکید دارد.

 
به گفته ندیمی، باید ضمن افزایش تعداد بهره برداران از معادن، خام فروشی به حداقل ممکن کاهش یابد و اینگونه نباشد که برداشت معدن با هدف صادرات مواد خام صورت گیرد.

 
این نماینده مردم در مجلس خواستار آن شد که فعالان صنعتی ایران قدم پیش گذاشته و برای گسترش صنایع فرآوری مواد معدنی اقدام کنند و گفت: این رویکرد باعث افزایش میزان اشتغال در کشور شده و از طرف دیگر مانع هدر رفتن منابع خدادادی کشور خواهد بود.

 
وی با تاکید براینکه برای برداشت معادن باید به آخرین تکنولوژی روز جهان مجهز شویم و برای این منظور باید از توان کشورهایی مانند ایتالیا بهره بگیریم، اضافه کرد: اگر نتوانیم از تکنولوژی روز استفاده کنیم ممکن است سوددهی معدن از بین رفته و هدف تحقق درآمد بیشتر دست یافتنی نباشد.

 
ندیمی تصریح کرد: معدن می تواند بخش عمده ای از درآمد کشور را هم از جهت تولید، هم از جهت اشتغال و صادرات به خود اختصاص دهد زیرا میزان داشته معدنی کشور به نسبت جمعیت قابل اعتنا است.

 
نماینده مردم لاهیجان در مجلس با بیان اینکه باید رویکرد ما در معدن جلوگیری از خام فروشی، واردات تکنولوژی، کاهش وسعت معادن قابل واگذاری، رعایت زمان بندی برداشت، استفاده از صنایع جانبی و جلوگیری از انحصارات باشد، تاکید کرد: اتخاذ چنین رویکردی می تواند ما را از خام فروشی نجات دهد زیرا رمز نجات اقتصاد ایران دو کلمه است به دنیا خام نفروشیم و از دنیا ساخته شده نخریم، همین را اگر ترویج دهیم حداقل نتیجه آن کنترل بحران اشتغال خواهد بود.

 
وی با اشاره به اصلاح قوانین مربوط به بخش معدن در هشتمین دوره مجلس به گونه ای که اکنون موانع جدی برای فعالیت در این بخش نداریم، تصریح کرد: باید با هدف ایجاد صنایع فرآوری مواد معدنی و فعالیت بیشتر در معادن معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان گسترش و نوسازی صنایع معدنی ایران در کنار ایدرو به هم پیوند بخورند تا موانع پیش روی در اسرع وقت کاهش یافته ضمن آنکه زمینه توسعه این صنایع بیشتر شود.

 
ندیمی با بیان اینکه مجلس اگر این بخش به کمک بیشتری نیاز داشته باشد، دریغ نخواهد کرد کمااینکه برای بودجه 94 در مورد بهره مالکانه معدن عمل کرد و 25 درصد را به 15 درصد تقلیل داد، افزود: این عمل مجلس ایجاد فرصت بیشتر برای این بخش است.

 
نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس عزم جدی مسوولان اجرایی را تنها راهکار تحقق منویات مقام معظم رهبری مبنی بر جایگزینی درآمدهای معدن به جای نفت دانست و از وجود چند نارسایی در این بخش انتقاد کرد.

 
به عقیده وی واگذاری معادنی که شاید 200 یا 300 سال قابل برداشت باشند به افرادی واحد یکی از این نارسایی های این بخش است که باعث می شود میزان برداشت آنها کاهش یافته و این موضوع درآمدهای آن را کاهش دهد.

 
ندیمی نارسایی بعد را نبود نظارت قوی و کافی در میزان برداشت سالیانه، رعایت موازین برداشت دانست و افزود: این نبود نظارت عاملی برای ایجاد نشدن صنایع جانبی شده که ضرورت دارد، برطرف شود.

 
گفتنی است، آمار نشان می دهد میزان ذخایر معدنی شناسایی شده بالغ بر 57 تا 58 میلیارد تن است که از این رقم 37 تا 38 میلیارد تن آن قطعی است. 


استیل پدیا | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان

بازگشت به شاخه اخبار معادن بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران