معاون سازمان زمین‌ شناسی:

سه درصد ذخایر مواد معدنی جهان به ارزش ۷۷۰ میلیارد دلار در ایران است

سه درصد ذخایر مواد معدنی جهان به ارزش ۷۷۰ میلیارد دلار در ایران است

گروه معادن - معاون اکتشافات سازمان زمین شناسی کشور گفت: در حالی که سه درصد ذخایر مواد معدنی جهان با ارزش افزوده 770 میلیارد دلار در ایران است، از نظر بودجه های اکتشافی کمتر سرمایه گذاری کرده ایم.

به گزارش ماین نیوز، بهروز برنا روز پنجشنبه در همایش «گرامیداشت روز مهندس و معرفی ظرفیت های معدنی قم»، در قم افزود: با وجود این که بخش معدن در کشور ظرفیت های بسیاری دارد و می تواند در آینده اقتصاد کشور نقش آفرینی جدی داشته باشد، در 20 سال گذشته فقط یک میلیارد دلار در بخش معدن سرمایه گذاری شده است.

وی اضافه کرد: هرچه در بخش معدن تاکید کنیم به طور قطع در رونق اقتصادی نقش به سزایی خواهد داشت.

وی با بیان این که 2 کمربند معدنی در دنیا وجود دارد که جغرافیای کشورها با این کمربندها عجین شده است، گفت: یکی از این کمربندها که آلپ هیمالیا نام دارد از غربی ترین بخش اروپا به سمت شرقی ترین بخش آسیا کشیده شده و 15 درصد ذخایر معدنی دنیا را دارد.

برنا افزود: 12.5 درصد از این کمربند از کشور ایران عبور کرده و در غنای معدن کاری و تمرکز ذخایر نقش موثری دارد.

وی اضافه کرد: ایران حداقل 9 پهنه معدن از جمله معدن مس و طلای ارومیه، معدن مس سرچشمه، معدن خاک سرخ هرمز و معدن آهن گل گهر سیرجان دارد که از اهمیت ویژه ای برخوردار است و هر کدام مواد معدنی خاص خود را داراست.

وی با بیان این که 15 هزار محدوده امید بخش در کشور داریم که باید تعیین تکلیف شود، افزود: از هر یک هزار محدوده امید بخش در دنیا، 25 محدوده وارد نقطه امید بخش می شود و سه محدوده به معدن تبدیل می شود.

برنا بیان کرد: در حال حاضر متوسط عمق اکتشاف در جهان 80 متر است، ولی در ایران کمتر از 20 متر است و باید به این مهم برای کشف ذخایر پنهان توجه داشته باشیم.
وی با بیان این که 2 درصد ذخایر کشور در قم وجود دارد، گفت: ذخایر منگنز، املاح و مواد معدنی غیرفلزی از جمله گچ، نمک و سولفات قم در سطح ملی شاخص است.
وی اضافه کرد: 1.37 درصد معادن فعال و سه درصد معادن غیر فعال کشور در قم وجود دارد، ولی به دلیل این که ساختمان سازی رونق آنچنانی ندارد، مصالح ساختمانی از رونق افتاده است.

معاون سازمان زمین‌ شناسی کشور گفت: مطالعات چند سال گذشته نشان می دهد حدود 10 تن ذخیره احتمالی طلا در قم وجود دارد و اگر منابع مالی تامین شود حفاری های پیش بینی شده صورت می گیرد.

وی افزود: معدن منگنز ونارچ از بزرگ ترین ذخایر کشور است که در قم قرار دارد و این استان از بهترین روش های استخراجی برای کشف این مواد استفاده می کند.
معدن منگنز ونارچ بزرگ ترین معدن تولید منگنز در خاورمیانه است که در جنوب غربی شهر قم و در محدوده بخش کهک واقع شده و راه ارتباطی از قم به آن 30 کیلومتر است.

وی اضافه کرد: این معدن هشت میلیون تن ذخیره منگنز دارد که در سال 85 تا 100 هزار تن استخراج می شد و تامین کننده کل نیاز سنگ منگنز ذوب آهن اصفهان است.
67 معدن فعال با بیش از 27 تنوع معدنی از جمله سنگ آهک، سنگ گچ، مرمریت، باریت، سنگ لاشه ورقه، گرانیت، خاک صنعتی و نمک آبی با ذخایر 900 میلیون تن و با سرمایه گذاری 20 هزار میلیارد ریال در استان قم وجود دارد؛ در معادن استان قم، 2 هزار تن به صورت مستقیم و 9 هزار تن به صورت غیرمستقیم مشغول به فعالیت هستند.

برنا به ظرفیت های دریاچه نمک نیز اشاره کرد و گفت: این دریاچه 32 میلیون تن منیزیم، 200 میلیون تن کلرید سدیم و 5.4 میلیون تن کلرید پتاسیم دارد و ارزش تخمینی املاح معدنی آن 20 میلیارد دلار است.

دریاچه نمک در ناحیه شرقی استان قم و در حد فاصل سه استان قم، سمنان و اصفهان قرار گرفته و بزرگترین دریاچه فصلی و فراشور کشور است که حدود 200 هزار هکتار وسعت داشته و یک سوم آن در محدوده جغرافیایی استان قم قرار گرفته است و دارای ساختار زمین شناختی کم نظیر شامل پوسته نمکی و حاشیه باتلاقی است.
وی با بیان این که قم رتبه نخست در بهره برداری از معادن عقیق را در کشور داراست، گفت: در این شهر 70 کارگاه تراش سنگ قیمتی و نیمه قیمتی وجود دارد و یکی از بازارهای بزرگ عرضه انواع سنگ های قیمتی با توجه به جایگاه مذهبی و زیارتی در کشور است.

همایش گرامیداشت روز مهندس و معرفی ظرفیت های معدنی قم با حضور مسئولانی استانی و کشوری از بخش صنعت و معدن در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی قم برگزار و از کتاب جامع «صنعت، معدن و تجارت قم» نیز رونمایی شد.
پنجم اسفندماه روز بزرگداشت حکیم خواجه نصیرالدین طوسی، به عنوان روز مهندس نامگذاری شده است.
بازگشت به شاخه اخبار معدن بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران

دسته بندی های "بازتاب رسانه ها" استیل پدیا