کارشناس اقتصادی و بازارسرمایه به بورس پرس اعلام کرد:

امتحان سخت دولت در یک سال باقی مانده/ نقش ۵ شرط خاص در کاهش رکود

امتحان سخت دولت در یک سال باقی مانده/ نقش ۵ شرط خاص در کاهش رکود

یک کارشناس اقتصادی و بازارسرمایه با اشاره به امتحان سخت اقتصادی دولت در یک سال باقی مانده، اعلام کرد دولت باید تصمیمات دشواری در زمینه رکود بگیرد که تحت الشعاع ۵ شرط خاص قرار دارد.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محمدرضا میررازقی مدیرعامل سرمایه گذاری کیمیا سهم با ارسال یاد داشتی به بورس پرس اعلام کرد دولت باید تصمیمات دشواری در زمینه رکود بگیرد که تحت الشعاع 5 شرط خاص قرار دارد.

یک سال از عمر دولت تدبیر و امید باقی مانده است. یک سالی که به نظر میرسد این دولت در زمینه اقتصادی امتحانی سخت در پیش دارد و هرآنچه کاشته است باید در زمین اقتصاد برداشت کند. اقتصادی که چشم موافقان و مخالفان دولت به آن است و قبولی و یا مردودی کارنامه دولت در تمامی زمینه‌ها به آن گره خورده است.

به سه سال قبل باز گردیم. رکود و تورم، دو یادگار نامیمون در اذهان اقتصاد کشور از دولت قبل بود که دولت سعی در کنترل، مدیریت و اصلاح آنها داشت. دولت از ابتدا نیز میدانست که حل همزمان بحران رکود و تورم بدون هزینه نخواهد بود و هر اقدامی، هزینه‌های گزاف اقتصادی و طبعا سیاسی بدنبال خواهد داشت.

در طول 3 سال گذشته، تورم افسار گسیخته کشور بخوبی مهار شد. اما همانطور که گفته شد مهار آن به قیمت گزاف و در انتخابی ما بین بد و بدتر بود. اکنون از آن دو یار غار، رکود همچنان به شدت گریبان‌گیر اقتصاد کشور است.

اکنون دولت و تیم اقتصادی آن باید تصمیمات دشواری در زمینه رکود بگیرد که این تصمیمات تحت الشعاع شرایط خاص زیر قرار دارد:

1. کنترل تورم: دستاوردهای مهم دولت در زمینه اقتصاد که همان کنترل تورم است باید برای دولت حفظ شود. شاید این مهمترین برگ برنده دولت و نمره قبولی کارنامه اقتصادی آن باشد اما به نظر این مهم، به عنوان پاشنه آشیلی برای تمام فعالیتهای دولت بدل گشته است. دغدغه بسیار جدی فعالان اقتصادی این روزها رکود مزمنی است که بسیاری از کارگاهها و کارخانه های تولیدی را به مرز ورشکستگی کشانده است. اما دولت از هر سیاست انبساطی که به رشد تورم کمک کند، حتی به قیمت ایجاد رونق اقتصادی جلوگیری می کند.

2.عدم تغییرات ساختاری مناسب: به اعتراف بسیاری از کارشناسان اقتصادی و حتی تیم اقتصادی دولت، ضعف ساختاری نظام اقتصادی دولت در زمینه قوانین، دستورالعمل ها، شفافیت، حسابرسی و نظام گزارش دهی و تامین مالی از بزرگترین مشکلات کشور بوده که دولت در این سالها اقدام مناسبی برای بهبود آن انجام نداده و ایجاد تغییرات، در مدت باقیمانده نیازمند اراده و سرعت عمل بسیار بالا است.

3.سیاست خارجی: دولت آقای روحانی در بعد سیاست خارجی تلاش بسیاری کرده تا شرایط را برای شکوفایی اقتصاد فراهم کند. وجود نقدهای مختلف و گاها تند به این سیاست ها و خروجی عملکرد دیپلماسی کشور، دولت را تحت فشار شدید قرار داده تا تمام تلاش دولت را معطوف اثبات کارایی این سیاست ها کند. پیگیری تلاشهای چند ساله در این زمینه بسیار مطلوب است اما دولت خود نیز میداند که پیچیدگی های فراوان برجام و تحریمها، مجال اثرگذاری آن بر اقتصاد را در کوتاه مدت نخواهد داد.

4. انتخابات: نیم نگاه دولت به انتخابات ریاست جمهوری و توجه اذهان عمومی، باعث شده دولت در سیاست های اقتصادی خود صراحت و شجاعت کافی را نداشته باشد. بعنوان مثال حذف یارانه‌ دهک‌های بالای جامعه که این روزها مطرح است و نوع برخورد دولت به عنوان مخالف این موضوع و یا کنترل قیمت ارز بیشتر نشان‌دهنده نگاه انتخاباتی و سیاسی دولت است تا نگاه اقتصادی.

5. زمان: اما آنچه بیشتر از سایر موارد اهمیت دارد این است که تنها یکسال از عمر دولت تدبیر و امید باقی است. تیم اقتصادی دولت باید بدانند و میدانند که آنچه برای آن برنامه‌ریزی می کنند باید در مدت یکسال نمود بیرونی آن مشخص شده و اثرات آن بروی زمین مشخص شود. بطوریکه نه در ارقام، بلکه در اذهان مردم کوچه و خیابان و فعالان اقتصادی قابل تشخیص و ملموس باشد.

در غیر این صورت شاید شانس زیادی برای ارائه فرصت مجدد به دولت در انتخابات وجود نداشته باشد. اما در حال حاضر فعالان و کارشناسان اقتصادی سرعت فعالیت های دولت را اصلا متناسب با این موضوع نمی دانند.

به نظر می رسد آنچه برای دولت در این زمان راهگشا است تغییر نگاه جدی به روش های عملکردی تیم اقتصادی در این مدت باقی مانده است. با تاکیدات رهبری در این سالها بر موضوع اقتصاد و تبدیل شدن موضوع اقتصاد به عنوان دغدغه اصلی مسئولین بالای نظام، به نظر می رسد فرصت مناسبی برای همدلی و تغییرات ساختاری در زمینه اقتصاد فراهم شده است.

دولت باید با مروری جدی بر سیاست های اقتصادی خود که بیشتر متاثر از توصیه های نهادهای بین‌المللی اقتصادی چون صندوق بین المللی پول است، به سیاست های متحورانه و شجاعانه تری دست بزند.

اگرچه در این نوشته فرصت بیان برنامه‌های پیشنهادی برای اقتصاد نیست اما آنچه مهم است این است که دولت باید نگاه خود به 5 نکته ای که در بالا اشاره شد را تغییر دهد و به صراحت با مردم و کارشناسان از اقتصاد صحبت کرده و آنها را برای حرکتی قدرتمند در زمینه اقتصاد آماده کند.

انتهای پیام

 

بازگشت به شاخه اخبار صنعت و اقتصاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران

دسته بندی های "بازتاب رسانه ها" استیل پدیا