در پی افزایش حجم معاملات در بورس کالا؛

بازار محصولات پتروشیمی‌ در مسیر بهبود قرار گرفتند

بازار محصولات پتروشیمی‌ در مسیر بهبود قرار گرفتند

در هفته گذشته حجم معامله پلیمرها در بورس کالا با رشدی 165 درصدی معادل 32 هزار و 600 تن، به 52 هزار و 297 تن رسید. البته این حجم معامله هنوز از حجم معامله هفتگی ابتدای بهمن ماه کمتر است.


بازار محصولات پتروشیمی با افزایش حجم معاملات در بورس کالا، از شرایط سخت پیشین خود خارج شده و در مسیر بهبودی آرام به پیش می‌رود. افزایش محدود قیمت‌ها در بازار آزاد، بهبود حجم خرید و بازگشت خریداران، رونق تولید و احتمال افزایش قیمت‌ها در بازار داخلی مواردی است که دورنمای این بازار را تشکیل خواهد داد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه (سنا) و به نقل از دنیای اقتصاد، با توجه به روند حرکتی و مبهم قیمت دلار در بازار آزاد محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران حجم معامله پلیمرها در بورس کالای ایران در هفته‌ای که گذشت با رشد قابل ملاحظه‌ای رو‌به‌رو شد تا جایی که از کف حجمی در 7 ماه اخیر به سطوح مطلوب پیشین بازگشت.

در هفته گذشته حجم معامله پلیمرها در بورس کالا با رشدی 165 درصدی معادل 32 هزار و 600 تن، به 52 هزار و 297 تن رسید. البته این حجم معامله هنوز از حجم معامله هفتگی ابتدای بهمن ماه کمتر است. این در حالی است که هفته پیش از آن حجم معامله پلیمرها به کمترین حد در 7 ماه گذشته کاهش یافته بود؛ بنابراین چندان هم نمی‌توان به این رشد حجمی، دل خوش کرد. حجم معامله در دو هفته اخیر به نسبت ماه‌های گذشته رقم کمی را نشان می‌دهد که از شرایط سخت معامله در بورس کالا حکایت دارد. با توجه به این شرایط هنوز وضعیت سخت بازار داخلی پابرجاست و رخداد خاصی را که به بهبود بازار منتهی شود، شاهد نیستیم.

دلایل افزایش حجم معاملات را باید در کاهش قیمت‌های پایه در بورس کالا، میل بازار ارز به رشد قیمت‌ها که در نهایت با شکسته شدن سقف 3500تومانی در پایان هفته بیش از پیش خودنمایی کرد، ترس بازار داخلی از رشد بیشتر قیمت‌ها در کنار افزایش محدود بهای پلیمرها در بازار آزاد، افزایش حجم تولید در صنایع پایین‌دستی در روزهای پایانی سال و خودنمایی مجدد تقاضا را می‌توان از دلایل اصلی این بهبود عنوان کرد.

در بازار محصولات شیمیایی حجم معامله هفتگی با 5/ 25 درصد رشد مواجه شد و به 19 هزار و 579 تن افزایش یافت که بالاترین حجم معامله از ابتدای دی‌ماه تاکنون به شمار می‌رود. با توجه به افزایش محدود و البته آرام قیمت‌های جهانی و ترس از تقویت نرخ ارز در محاسبات قیمت‌های پایه همچنین افت قیمت‌ها در هفته گذشته، تقویت حجم معاملات در بورس کالا سیگنالی منطقی به شمار می‌آید. البته باید به این نکته نیز اشاره داشت که فعالان بازار محصولات شیمیایی به دلیل شرایط فنی و اقتصادی آن، از بازار پلیمرها در هفته‌های اخیر، حرفه‌ای‌تر عمل کرده‌اند. با توجه به این شرایط شاید بالابودن حجم معاملات در هفته جاری نیز تجربه شود که سیگنال مهمی برای بهبود بازار به شمار خواهد آمد.

 

سایه روشن بهای ارز

قیمت ارز در روزهای اخیر یکی از مهمترین مولفه‌های تاثیرگذار بر روند بازار بوده است. البته برای بازار پتروشیمی و به دلیل تعیین قیمت‌های پایه، این مولفه تاثیر بیشتری داشته و دارد. در روزهای اخیر در بازار ارز به جز افزایش تقاضا به دلیل تعطیلات روزهای پایانی سال، رخداد دیگری مشهود نیست البته خودنمایی و جولان واسطه‌ها در حوالی خیابان منوچهری را نیز باید جدی گرفت زیرا از احتمال رشد قیمت‌ها حکایت می‌کند. در هر حال نه سیستم سوئیفت آن گونه که باید و شاید به کار گرفته شده و نه حواله‌های ارزی به‌صورت مستقیم و رسمی به بانک‌های مهم در جهان منتقل می‌شود. این موارد در کل باعث شد تا قیمت ارز در روزهای پایانی هفته گذشته مجددا به بالای 3500 تومان بازگشته و البته معلوم نیست دقیقا چه سرنوشتی بر بازار ارز سایه می‌افکند. در هر حال با توجه به برخی واسطه‌گری و سفته بازی‌های کوتاه مدت در این بازار و همچنین افزایش امیدواری‌ها به رشد قیمت دلار در کوتاه مدت، شاید قیمت‌هایی بالاتر از 3500 تومان را بتوان در هفته جاری تجربه کرد و این به معنی آن است که بازار پلیمرها با یک سیگنال صعودی جدید رو‌به‌رو خواهد شد.

 

بازار آزاد پلیمرها

در هفته گذشته روند عمومی قیمت پلیمرها در بازار آزاد کاهشی بود. به‌صورت دقیق تر باید گفت که کاهش قیمت‌ها در ابتدای هفته گذشته در شرایطی بر روند بازار تاثیر گذاشت که رشد محدود بهای پلیمرها در پایان هفته، باز هم نتوانست مانع از تجربه روند کاهشی نرخ‌ها در این بازار شود. نکته حائز اهمیت در بازار داخلی را باید شتاب بیشتر رشد قیمت برخی گریدهای خاص همچون گریدهای سبک پلی اتیلنی دانست که البته در این روزها از تقاضای بیشتری نیز برخوردار هستند.

بازار پلیمرها هم‌اکنون و با رشد قیمت‌ها در حال خودنمایی اوضاع واقعی خود است که در کنار نوسان قیمت دلار، واقعیت‌های بنیادین آن بیش از پیش خودنمایی خواهد کرد. با توجه به کاهش متوسط حجم معامله پلیمرها در دو هفته اخیر، حجم عرضه‌ها در بازار داخلی کاهش یافته و موجودی انبارها نیز تضعیف شده است. این در حالی است که هنوز معاملات هفته گذشته وارد بازار نشده و حتی در صورت ورود به بازار، باز هم نمی‌تواند تقاضای روزهای پایانی سال را برآورده سازد. با توجه به این موارد باید منتظر برخی رخدادهای پیش‌بینی نشده و حتی رشد بیشتر قیمت‌ها در بازار آزاد باشیم که با رشد قیمت دلار، فضای بیشتری برای خودنمایی پیدا خواهد کرد.

 این در حالی است که این موارد یعنی رشد قیمت دلار و نوسان در سطوحی بالاتر از 3500‌تومان و همچنین افزایش محدود قیمت‌های جهانی در کنار رشد بهای نفت خام، مواردی است که می‌تواند به افزایش قیمت‌ها در بازار داخلی و حتی رشد قیمت‌های پایه در بورس کالا منتهی شود.

بازار داخلی هم اکنون مستعد التهاب است و به عبارت ساده‌تر همچون سال‌های قبل، شرایطی غیرقابل پیش‌بینی در روزهای پایانی سال بر بازار مسلط خواهد شد؛ یعنی ممکن است سیگنال‌هایی متناقض تجربه شود. با توجه به این موارد در هفته پیش رو شرایطی چندگانه با شدت و ضعف برخی عرضه‌ها در بازار داخلی بروز و ظهور خواهد داشت که می‌تواند قیمت برخی گریدها را افزایشی و برخی دیگر را کاهشی ترسیم کند، ولی از هم اکنون می‌توان ذهنیت افزایش محدود قیمت‌ها را برای روزهای پیش رو ترسیم کرد.

بازگشت به شاخه اخبار صنعت و اقتصاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران

دسته بندی های "بازتاب رسانه ها" استیل پدیا