مقاله ظریف در روزنامه گاردین درباره بحران سوریه

مقاله ظریف در روزنامه گاردین درباره بحران سوریه

شفقنا نوشت:

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران، با انتشار مقاله‌ای در روزنامه گاردین مواضع اصولی تهران را در قبال بحران سوریه تشریح کرده است.
پرس تی وی نوشت: ظریف که برای شرکت در مذاکرات حل بحران سوریه در نیویورک به‌سر می‌برد در این مقاله، دستیابی به صلح در سوریه را امکان‌پذیر دانسته است.
متن کامل مقالۀ ظریف در روزنامه گاردین به ‌شرح زیر است:
مردم سوریه به قیم نیاز ندارند
گروه بین‌المللی حمایت از سوریه (ISSG) چارچوب منحصر به فردی برای شماری از بازیگران اصلی جهت انجام بحث‌هایی مهم راجع به موضوعات مربوط به بحران سوریه فراهم کرده است.
از این رو، امکانی واقعی برای ایجاد تحولی عینی در شرایط سیاسی جاری شکل گرفته که می‌تواند به اتخاذ تدابیری مشخص در جهت برقراری صلح کمک کند. بنابراین، ضروری است که در این شرایط بر روند سیاسی و ایجاد یک جبهۀ متحد علیه افراطیون خشونت طلب متمرکز شویم.
با این حال، پیش‌شرط‌هایی که طی بیش از چهار سال گذشته موجب ادامۀ خشونت و خونریزی بوده است، هم‌چنان مانع پیشرفت در چنین جهتی است. در واقع، آن چه که هم طنزآمیز است و هم تاسف‌بار، این است که این پیش‌شرط‌ها گویای خواست مردم سوریه نیستند؛ بلکه منعکس کنندۀ اهدافی هستند که طرف‌های خارجی دنبال می‌کنند؛ طرف‌هایی که هیچ یک حق تحمیل ارادۀ خود بر یک ملت مستقل را ندارند.
مردم سوریه به قیم نیاز ندارند. عصر تحت‌الحمایگی مدت‌هاست که سپری شده است. مضحک و بی‌معنی است که کسانی که از قواعد اولیۀ رفتار دمکراتیک با مردم خود و اصول اولیۀ دمکراسی مانند قانون اساسی و انتخابات احتراز می‌کنند، اکنون خود را به کسوت دروغین قهرمانان دمکراسی در سوریه درآورده‌اند.
داعش و القاعده، تهدیداتی مشترک
با این حال، دمکراسی ادعایی آن‌ها متوجه فراهم کردن فرصت ابراز عقیده برای مردم سوریه نیست، بلکه هدف منحرف کردن روند سیاسی از طریق ممانعت از برقراری آتش‌بس را دنبال می‌کند. آن‌ها در ضمن می کوشند تا وابستگان به القاعده از جایگاه برجسته‌ای در میز مذاکره برخوردار شوند.
باعث نگرانی است که برخی به راحتی فراموش کرده‌اند که چگونه باندهای شروری مانند داعش و القاعده که تحت عناوین و به شکل‌های گوناگون تکثیر می‌شوند، تهدید مشترکی علیه همۀ ما، از جمله پرورش‌دهندگان آن‌ها هستند. توهمی بیش نخواهد بود اگر تصور کنیم حمایت مستقیم از این تروریست‌ها یا پشتیبانی از هم‌زادهای ایدئولوژیک آن‌ها با نام‌های متفاوت می‌تواند به اهرم موثری برای تامین حتی اهداف سیاسی کوتاه مدت کسی تبدیل شود.
با این حال، آنان که از افراط گراهای ستیزه‌جو حمایت کرده‌اند، نه تنها به اقدامات خود بدون نگرانی از مجازات ادامه می‌دهند بلکه در پشتیبانی از تروریسم نیز مصرند. آن‌ها حتی از متحدان سیاسی و لابی‌های خود جهت مشروع جلوه دادن ارائۀ چنین کمک‌هایی و دریافت کنندگان این کمک‌ها، از جمله از طریق تلاش برای تفکیک تروریست‌ها به “خوب” و “بد”، بهره می‌جویند.
افراطیون ماسک‌دار علاوه بر کشتن بی‌گناهان بی‌شمار، ثابت کرده‌اند که اگر چه تروریسم دارای هیچ پس زمینۀ مذهبی، ملی یا قومی نیست، اما دارای پشتیبانانی با نام و نشان و دارای دستور کاری هولناک است. از سوری‌ها بپرسید؛ یا از عراقی‌ها که در ۱۲ سال اخیر هدف حدود ۲۰۰۰ بمب‌گذاری انتحاری بوده‌اند.
آنان که مرتکب این جنایات می‌شوند و آنان که در نیویورک، لندن، مادرید، پیشاور، بیروت، تونس، پاریس، سن برناندینو و جاهایی دیگر دست به جنایت زده‌اند، همه با رشتۀ واحدی به هم مرتبط‌اند و افراطی‌گری همۀ آن‌ها ریشه در تبلیغات عوام‌فریبانی دارد که اسلامی تحریف شده را با کمک پول نفت در جهان منتشر می‌کنند.
آن‌چه که در آن روز سرنوشت‌ساز از ماه سپتامبر، ۱۴ سال قبل، رخ داد و پاسخی که به آن داده شد، مستقیماً به حوادث تلخ پاریس، بیروت و سن برناندینو در چند هفتۀ اخیر ربط دارد.
به رغم هزینۀ سنگین چند صد هزار کشته و صرف بیش از ۴ تریلیون دلار، آن چه که به‌اصطلاح «جنگ علیه ترور» خوانده می‌شود، از نیل به اهداف اعلام شدۀ خود باز مانده است.
ایدئولوژی معیوب گروه‌هایی چون القاعده نه تنها زنده مانده، بلکه اشاعه نیز یافته و منشاء ظهور و بروز کینه‌توزی‌های خام و خونریزی‌های بیش‌تر شده است. اشرار نقاب‌دار اکنون مشغول تخریب در گهواره تمدن بشریت‌اند.
امنیت به قیمت ایجاد ناامنی برای دیگران حاصل نمی‌شود
تروریست‌ها نمی‌بایست هرگز اجازۀ تعیین دستور کار یا دیکته کردن نحوه پاسخ را می‌یافتند. این اشرار مولود انتقام‌جویی‌های بی‌حد و حصر، شکست در اتحاد با هدف مقابله با ریشه‌های تروریسم و دادن امکان فرار از مجازات به متحدان تروریست‌ها و کسانی است که افراطی‌گری را سرمایه و اهرمی برای خود می‌دانند.
همه باید درک کنیم که امنیت نمی‌تواند به قیمت ایجاد ناامنی برای دیگران حاصل شود. مادام که تغییری جدی در مسیر داده نشده، افراطی‌گرایی خشونت طلب به جنایت علیه همه، حتی کسانی که آن را تغذیه می‌کنند، ادامه خواهد داد.
در چهار سال گذشته، سوریه مرکز ثقل جنگی تمام عیار بر سر آیندۀ تمامی ما بوده است. «تمامی ما» در واقع تکرار نکته‌ای در پیام اخیر آیت‌الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی است که تهدید افراطیون منحرف را «درد مشترک ما» خوانده است، چرا که همۀ جهانیان دارای سرنوشت مشترکی هستند و هیچ کس از عواقب جنگ مرگ و زندگی که همه درگیر آن هستیم، مصون نخواهد بود.
اصول مواضع ایران
از ابتدای بحران سوریه، مواضع ایران بر سه پایه استوار بوده است: احترام به خواسته‌ها و ارادۀ آزاد مردم سوریه برای تصمیم‌گیری در مورد آینده‌شان و تدبیر امور خود؛ مخالفت با مداخلات خارجی که متوجه تحمیل خواسته‌های طرف‌های خارجی بر یک مردم مستقل است و رد تروریسم به عنوان ابزاری برای نیل به اهداف سیاسی.
ایران بر این سه مبنا همواره اصرار داشته هیچ راه‌حل نظامی برای بحران سوریه وجود ندارد و تنها صندوق رای می‌تواند در نهایت به شکل‌گیری دوران جدیدی در سوریه بیانجامد.
برای این منظور، ایران به‌طور مستمر خواستار برقراری فوری آتش‌بس و خاتمۀ خونریزی، برقراری گفت‌وگو بین دولت سوریه و گروه‌های مخالف که تروریسم را رد می‌کنند، تلاش هماهنگ و واقعی جامعۀ بین‌المللی برای ریشه‌کنی افراطیون خشونت‌طلب و یک مبارزه جهانی برای پرداختن به فاجعه انسانی جاری و بازسازی سوریه بعد از فرو نشستن آتش جنگ بوده است.
گروه بین‌المللی پشتیبانی از سوریه باید سوری‌ها را تشویق کند و به آن‌ها امکان دهد تا مسیر خود را تغییر دهند و از این طریق به همه ما امکان دهد تا بتوانیم مسیر خود را اصلاح کنیم.
برای این منظور، همه باید با هدف خاتمه دادن فوری به خونریزی با هم همراه شویم، بر پیشبرد یک روند سیاسی فراگیر در داخل سوریه متمرکز شویم و همه سوری‌هایی را که شکل‌گیری فردایی روشن‌تر را به سود خود می‌دانند، گرد هم آوریم.
ما باید صفوف خود را در مبارزه علیه افراطی‌گری خشونت طلب و ترور فشرده‌تر کنیم و اجازه ندهیم تا خشم بر حرکت ما به سمت یک پاسخ عقلانی و مشترک بر مبنای خرد جمعی تاثیر سوء بگذارد.
مهم‌تر این که، ما باید با هم برای مقابله با ریشه‌های افراطی‌گری خشونت‌طلب که شامل استانداردهای دوگانه، به حاشیه راندن برخی اقشار، سرکوب، بیگانه ستیزی و اسلام هراسی است، همکاری کنیم.
اگر چنین نکنیم، فرزندان ما و فرزندان آن‌ها ما را به حرکت در چنین جهتی وادار خواهند کرد و هزینه آن بسیار گزاف‌تر خواهد بود.
دیدار وزرای خارجه ایران و چین
محمد جواد ظریف همچنین در دیدار با وانگ ئی، وزیر خارجۀ چین، از آمادگی کامل تهران برای کمک در حل بحران سوریه خبر داد.
این دیدار روز جمعه در آستانۀ برگزاری سومین نشست بین‌المللی گروه حمایت از سوریه در نیویورک انجام شده است.
وانگ ئی نیز در این دیدار گفت: «چین از تمام ظرفیت خود برای حل مسائل پیش رو استفاده خواهد کرد. هنوز در خصوص مواردی چون تفکیک گروه‌های ائتلافی مخالفان با گروه‌های تروریستی مسائلی وجود دارد که باید نسبت به رفع آن اقدامات لازم انجام گیرد.»
وی افزود پکن همواره خواستار راه حل‌های سیاسی برای حل بحران سوریه بوده است.

بازگشت به شاخه اخبار صنعت و اقتصاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران

دسته بندی های "بازتاب رسانه ها" استیل پدیا