سود و زیان ایران از مناقشه ترکیه و روسیه

سود و زیان ایران از مناقشه ترکیه و روسیه

مناقشه کنونی ترکیه و روسیه "فرصتی طلایی" برای اقتصاد کشورمان بوجود آورده است تا حضور بیشتری در بازار روسیه و ترکیه پیدا کند. بویژه افزایش ...

مناقشه کنونی ترکیه و روسیه "فرصتی طلایی" برای اقتصاد کشورمان بوجود آورده است تا حضور بیشتری در بازار روسیه و ترکیه پیدا کند. بویژه افزایش صدور گاز ایران به ترکیه می​تواند یکی از این فرصت​‌ها باشد.

کارشناسان و فعالان تجاری ایران "اخراج ترکیه از بازار روسیه" را فرصتی مهم برای اقتصاد ایران ارزیابی کرده‌اند و از دولت می​خواهند تحرکات فوری درباره جایگزینی ایران به جای ترکیه در بازار روسیه را انجام دهد. برخی از کارشناسان انرژی جایگزینی گاز ایران به جای گاز روسیه در ترکیه را هم پیشنهاد می​کنند.

رضا کامی رئیس شورای مشترک بازرگانی ایران و ترکیه در گفت‌وگو با ایسنا ( 8 آذرماه) اعلام کرد تنش‌های اخیر بین روسیه و ترکیه در روابط اقتصادی و حجم مبادلات تجاری بین ایران و ترکیه حداقل در کوتاه مدت تاثیری نخواهد داشت. او اما پیش‌​بینی می​کند که حتی میزان روابط تجاری بین ایران و ترکیه در دو سال آینده به 30 میلیارد دلار برسد. حجم تبادلات تجاری ایران و ترکیه در سال​های اخیر بین 10 تا 15 میلیارد دلار نوسان داشته است.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه تاکید می​کند: «با وجود افت و خیز‌هایی که در مسائل سیاسی بین ایران و ترکیه وجود داشته است، اقتصاد مسیر خود را ادامه داده و حتی مسائل مربوط به تحریم‌ها نتوانست اثر چندانی بر کاهش روابط اقتصادی ایران و ترکیه داشته باشد.»


فرصت طلایی ایران برای جذب گردشگران روس

روزنامه شرق می​نویسد "با قطع شدن سفر روس​ها به ترکیه، ایران می‌تواند از فرصت به‌وجودآمده بیشترین بهره ممکن را برای کشاندن گردشگران روس به ایران ببرد." فعالان حوزه گردشگری هم معتقدند که یک "فرصت طلایی برای کشاندن گردشگران روس به ایران" بوجود آمده است.
 

      0v0i05mipfghykp80xtq.jpg

                                      رونامه​ های ترکیه از ایران انتقاد می​کنند


فرصت ایران برای صادرات گاز به ترکیه

یک کارشناس انرژی هم در گفت‌وگویی می​گوید ایران پس از روسیه دومین تامین کننده بزرگ گاز طبیعی ترکیه است و این کشور در حدود 20 در صد گاز مصرفی خود را از ایران وارد می​کند. ترکیه 60 در صد گاز مصرفی را از روسیه وارد می​کند. حدود 30 در صد از ذغال سنگ و سه در صد نفت مورد نیاز خویش را از این کشور وارد می​کند. به نظر این کارشناس در وضعیت کنونی برای اقتصاد ایران و بویژه در عرصه گاز این کشور فرصت حضور بیشتر در بازار انرژی ترکیه را دارد.

اما آیا ایران از فرصت حضور فعال​تر در بازار انرژی ترکیه استفاده خواهد کرد و گاز بیشتری به ترکیه صادر خواهد کرد؟

در پاسخ به این پرسش امید شکری کله​سر می​گوید: «ایران در شراطی فعلی حفظ روابط حسنه خویش با روسیه را به صادرات بیشتر گاز به ترکیه ترجیح می دهد.»

این کارشناس همچنین تاکید می​کند: « در جریان کنفرانس "رو نمایی از قراردادهای جدید نفتی در تهران" ( 7 آذر/ 28 نوامبر) مهندس زنگنه، وزیر نفت گفت که ایران گاز اضافی برای صدور به ترکیه ندارد چرا که در فصول سرد سال مصرف داخلی گاز طبیعی به​‌شدت بالا می​رود و اولویت اول ایران تامین مصرف داخلی است.»

امید شکری همچنین تصریح کرد: «در کوتاه‌​مدت واردات "ال ان جی" از ایران و هم چنین آمریکا می​تواند جایگزینی برای گاز روسیه باشد در ضمن ترکیه در نظر دارد تا از اقلیم کردستان عراق نیز گاز طبیعی وارد کند و پروژه "تاناپ" (خط لوله گاز آذربایجان از طریق گرجستان به ترکیه) هم در سال 2018 به بهره بردای خواهد رسید.»


انتقاد شدید رسانه‌های ترکیه

رسانه ​های ترکیه نیز درباره موضع​ گیری ایران در قبال تنش روسیه و ترکیه تحلیل ​های متعددی منتشر کردند. در بسیاری از این نوشته ​ها از موضع ایران سخت انتقاد شده است.

خبرگزاری نیمه رسمی "آناتولی" نیز در تحلیل موضع ایران می ​نویسد،محمد جواد ​ظریف در روز سقوط جنگنده روسی در گفتگوی تلفنی با همتای روس خود این موضوع را "به معنای ارسال پیام اشتباه به تروریست ​ها" از جانب ترکیه دانسته است. آناتولی ضمن اشاره به سخنان دکتر حسن روحانی در مورد اینکه هواپیما و موشک اسباب بازی نیستند، می​نویسد: «محافظه​ کاران و رسانه ​های محافظه کار طرفدار روسیه هستند.

بازگشت به شاخه اخبار صنعت و اقتصاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران

دسته بندی های "بازتاب رسانه ها" استیل پدیا